Aktiviti

1. Inisiatif Penyelidikan dan Pembangunan (R & D)
Menggerakkan kumpulan wanita yang progresif dan responsif untuk mencetus idea dan memberi nasihat. Saff pemikir ini i.e‘think-thank’ melakukan kerja-kerja penyelidikan dan inovasi dalam mencari penyelesaian dan pembetulan (“redress’) terhadap masalah yang di alami oleh wanita dalam isu isu perundangan, politik warga dan ekonomi.

2. Program-Program “Empowerment” Wanita Yang Berinovasi
Menganjurkan program-program kesedaran, literasi undang-undang, projek dan aktiviti-aktiviti komuniti yang di gerakkan oleh wanita untuk memperkasa wanita. Program ini bertujuan meningkatkan kapasiti wanita, memberi kesedaran undang -undang dan hak asasi dan tanggungjawab, mengembalikan maruah dan jati diri, ’self correcting’, mampu selesaikan masalah sendiri, meningkatkan integriti dan menjadi wanita yang yakin diri dan trampil.

3. Meningkatkan kapasiti wanita supaya mandiri kewangan melalui program, SOHO (Small office and home office)

4. Menggerakkan kempen kesedaran keganasan rumahtangga, keganasan terhadap wanita dan kanak-kanak, gangguan seksualiti dipejabat

5. Menggerakkan kempen kesedaran Pusat Khidmat Krisis Sehenti (OSCC: One stop Crisis Centre), Selangor

6. Menguruskan RUMAH WIRDA, sebuah rumah perlindungan bagi WANITA dan WANITA & ANAK yang teraniya dan terpinggir

Advertisements

4 thoughts on “Aktiviti

 1. kami para pelajar upsi akan mengadakan program bersama ibu-ibu tunggal kawasan k.selisek dan kg. serigala pada 15 januari 2011.
  antara slot utama ialah memberi motivasi kepada ibu-ibu tunggal untuk membina jati diri.
  tetapi pihak kami masih belum mendapatkan motivator yg sesuai.
  mohon kerjasama dari pihak wirda membantu program kami.
  sekian.terima kasih

  • Cik Atikah, kami mengalu-alukan tindakan proaktif pelajar universiti untuk melibatkan diri dalam aktiviti kemasyarakatan untuk membantu wanita yang perlukan bantuan. Kami sedia membantu . Sila telefon pejabat kami 03-41085128 (Puan Endok) untuk kita berbincang agenda dengan lebih detail. Terima kasih.

 2. Salam, saya bercadang untuk mengadakan satu program berbentuk ilmiah dan kesedaran kepada para ibu tunggal yang mempunyai anak-anak. Tajuk talk tersebut berkaitan pengurusan kewangan/amalan menyimpan dari awal untuk pendidikan anak-anak di masa depan supaya para ibu tunggal mempunyai kesedaran menyimpan untuk pendidikan anak-anak. Saya berbesar hati sekiranya pihak WIRDA dapat membantu menyediakan kumpulan fokus ini.

 3. Saya seorang Ibu Tunggal anak 2 orang ,Macam mana nk Daftar n macam mana nk dapat bantuan ? Tolong bgtau pasal program2 Wirdaselangor Hp sy 018 35 77 195 siti Raihana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s