“Eye for an eye” untuk penjenayah simbah asid?

Oleh Nurul Jannah Ibrahim (LLB, Univ. Malaya)

Dalam akhbar hari Ahad 15hb. Mei , terdapat dua cara penyelesaian terhadap penjenayah penyimbah asid ke muka wanita. Berita Minggu hari ini, muka surat 4, satu cadangan telah diberi seperti berikut;

POKOK SENA: Ekoran kejadian kes simbah asid yang semakin berleluasa, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan mengemukakan cadangan menggubal undang-undang khas mengenai penggunaan, penyimpanan dan pembelian asid dalam negara.

Di dalam akhbar yang sama, muka surat 31,

TEHRAN: Seorang wanita Tehran Ameneh yang disimbah cecair asid telah meminta mahkamah jenayah membenarkannya menyimbah asid ke atas penjenayah dengan memberitahu, “Apa yang dilakukan ke atas saya, lakukan ke atasnya.” Setelah menolak bayaran pampasan daripada penjenayah tersebut. Ameneh menjalani 17 kali pembedahan termasuk satu cubaan yang gagal untuk membentuk semula wajahnya di Sepanyol. Dia hilang derita penglihatan satu matanya dan meskipun 40 peratus penglihatannya pulih pada mata sebelah lagi jangkitan pada mata itu pada 2007 menyebabkan dia kini buta sepenuhnya.

Yang mana satukah antara dua cara penyelesaian ini yang lebih adil dan yang akan menghalang orang lain daripada melakukan kesalahan yang sama? Adakah dengan menggubal undang-undang untuk mengawal penggunaan, penyimpanan dan pembelian asid dalam negara akan menyelesaikan masalah ini? Adakah kita juga akan menggubal undang-undang untuk mengawal penggunaan pisau, parang dan apa-apa yang tajam yang digunakan oleh penjenayah terhadap mangsanya dan seterusnya. Dengan adanya pengawalan ini semua, adakah ini akan mencegah penjenayah daripada berleluasa?

Hukuman yang diminta oleh Ameneh adalah contoh yang diperuntukkan dalam Islam iaitu hukuman qisas. Bukankah dengan mengenakan hukuman setimpal atau ‘eye-for-an-eye’ adalah adil dan akan mencegah jenayah?

Advertisements

2 thoughts on ““Eye for an eye” untuk penjenayah simbah asid?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s