Forum KEGANASAAN RUMAHTANGGA, GANGGUAN SEKSUAL & OSCC


Selayang ,  16 April 2011.

“Jangan takut dan bimbang membuat aduan kepada polis bahagian jenayah seksual jika perlaku keganasan terhadap kamu…” demikian kata kata peransang yang diberikan oleh Tuan DSP Zakaria dari IPD  Polis Daerah Selayang semasa menjadi salah seorang ahli panel dalam forum ini.

Forum ini adalah program anjuran bersama WIRDA dan  Pusat  Keluarga Airis Selayang bertempat di Tingkat 2, pusat Airis Selayang. Ahli panel yang bersama sama berkongsi pengalaman dan informasi ialah Dr Siti Aisyah dari OSCC & Emergency Department Hospital Selayang dan Encik Nizam dari Ibu Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat Kuala Lumpur.

Acara Forum dipengerusikan oleh Presiden WIRDA, Puan Ir Hjh Endok Sempo.

Encik Nizam menerangkan dengan lebih lanjut mengenai IPO , interim protection order atau perintah perlindungan sementara yang hanya boleh dibuat oleh Polis dan JKM kepada mahkamah . Disamping itu Encik Nizam memberikan maklumat mengenai bantuan kepada wanita yang menjadi mangsa keganasan rumahtangga dan elaun elaun untuk  anak-anak mereka.

Dr Siti Aisyah menegaskan bahwa mangsa OSCC diberikan laluan khas dan prioriti utama untuk diberikan  rawatan tanpa menunggu lama. Mangsa tidak perlu mengambil nombor giliran. Mangsa terus dibawa ke dalam bilik rawatan OSCC secara ‘private and confidential’ demi  menjaga maruah dan mengelakkan rasa tertekan.

Banyak soal jawab yang dikemukakan oleh peserta, dan secara umumnya peserta amat berpuashati dengan hasil perbincangan dan perkongsian dalam majlis ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s