Pemeriksaan Mammogram – Satu cara pengurusan kesihatan payudara

Kepong – 9hb April. Seramai 34 wanita dari Gombak Utara (sesi pagi), 24 orang dari Ukay Perdana dan Taman Keramat (sesi petang) telah menjalani pemeriksaan mammogram percuma. Pemeriksaan mammogram percuma ini merupakan projek dalam Skim Kesihatan Wanita: Mammogram Selangor (MammoSEL). Tujuan skim ini ialah merealisasikan kempen 1 juta wanita Selangor Sihat.

Rata rata wanita akan berfikiran paranoid apabila menyentuh isu kanser yang merupakan pembunuh nombor satu kaum wanita di Malaysia dan dunia. Wanita berisiko terhadap penyakit kanser payu dara dan servik sentiasa meningkat setiap tahun tahun demi tahun. Statistik terkini, seorang dalam 8 wanita atau kira-kira 15 peratus wanita dikhuatiri menghidapi kanser. Justeru wanita harus lebih memberi tumpuan kepada melakukan pemeriksaan payudara sendiri (Breast Self Examination) setiap bulan atau lima hari selepas haid. Selain dari BSE Pemeriksaan Mammogram setiap tahun adalah merupakan salah satu cara pengurusan kesihatan payudara untuk mengurangkan risiko terhadap penyakit itu. pengesanan awal boleh memudahkan rawatan untuk pesakit tersebut termasuk mengelak pembuangan payu dara.

Atas kesedaran ini WIRDA dengan kerjasama pegawai DUN-DUN Daerah Gombak &  AJK Wanita Keadilan Gombak  mengambil peluang khidmat percuma ini dengan membawa wanita disekitarannya.

Rombongan ini diiringi oleh Presiden WIRDA Selangor & KL dengan dibantu oleh Puan Suraya Jaafar, wakil DUN Gombak Setia.

Setakat 28 Feb 2011, 4319 wanita Selangor telah menjalani pemeriksaan mammogram. 55 wanita berkemungkinan pesakit kanser. Pengesanan awal menyelamatkan nyawa!

Cik Suraya Ramlan, seorang radiologis dan juga pegawai mamogram yang bertanggungjawab di Forrest Medical Center memberikan taklimat dan soal jawab mengenai Kanser, sebab musabab, cara pemeriksaan sendiri, tanda-tanda kritikal dan kaedah ringkas pemeriksaan mammogram.

Dalam ucapan ringkasnya, Presiden WIRDA mengucapkan syabbas dan mengalu-alukan kedatangan wanita –wanita ini kerena mereka peka dan perihatin terhadap kesihatan payudara. Beliau menyeru agar semua wanita Selangor merebut peluang ini sebelum terlambat. Cegah sebelum terkena dan parah.

Sebagai rakyat negeri Selangor, kita seharusnya mengambil dan menikmati apa sahaja tawaran dan khidmat yang diberikan oleh kerajaan negeri dalam Program MES (merakyatkan Ekonomi Selangor). Contohnya kesedaran dan penerangan OSCC,  skim MIMBAR (Mikrokredit Miskin Bandar), Skim Mammosel, Bekalan  Air percuma, Mesra Usia emas, TAWAS, Tabung untuk anak-anak ke IPT dan lain lain.

Peserta mamogram kali ini diberikan sarapan pagi oleh wakil DUN Gombak Setia.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s