‘Usrah’ WIRDA untuk membentuk wanita solehah

18 Novemebr 2009

WIRDA telah mengadakan majlis “usrah”  di Pejabat WIRDA Selangor buat pertama kalinya.

Majlis ini telah disertai oleh ahli-ahli WIRDA Gombak  dan naqibahnya ialah Pengarah WIRDA Selangor, Puan Ir Endok Sempo.

Antara pengisian dalam majlis itu ialah pengertian “usrah” yang bermaksud “keluarga” yang mesti mempunyai elemen penting 3 serangkai, Taaruf (saling kenal mengenal), Tafahum (saling memberi kefahaman yang betul mengenai Islam)  dan takaful (saling jamin menjamin, tolong menolong sesam ahli. Ahli juga diminta menjauhkan sifat hasad supaya dapat menjalinkan ukhwah sesama ahli.

Puan Endok juga banyak memberi nasihat kepada semua ahli WIRDA yang hadir mengenai mutabaah amal (checklist amal) yang perlu di semak dan di pantau setiap hari dalam melengkapkan diri menjadi  wanita solehah yang diredhai ALlah. Usrah bukan hanya majlis ilmu semata mata, tetapi mesti di ikuti dengan amal.

Antara mutabaah harian yang perlu di semak setiap hari dan direkodkan ialah membaca AlQuran setiap hari sekurang kurang setengah muka , solat 5 waktu  on time, solat berjemaah jika ada peluang, zikir dan ma’thurat, solat sunat nawafil (qabliyah dan ba’diyah), tahajud, witir dan program ziarah.

Beliau juga meminta supaya masing-masing bermuhasabah diri dan melakukan amalan-amalan wajib dan sunat.

Usrah dimulai dengan tilawah Al Quran dimana setiap orang memperdengarkan bacaanya masing-masing. Kemudian ahli juga di minta menghafal ayat-ayat lazim. 

Diharap usrah ini akan dapat membentuk peribadi setiap ahli WIRDA menjadi wanita yang solehah dan hanya mengharapkan keredhaan ALlah semata-mata dalam menjalankan setiap kerja-kerja amal.

Disediakan oleh

Sharifah Norhayati Syed Omar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s