Kempen Kesedaran OSCC Dun Dusun Tua

12 Julai 2009

 

Program Kempen kesedaran Mengenai Keganasan Rumahtangga telah berjaya diadakan dengan bantuan dan sokongan wakil ADUN Dusun Tua, En Mohd Sani. Perancangan yang baik telah dibuat bersama dnegan Ustaz Afrodi pembantu nya. Sambutan dari penduduk sekitar amat menggalakan dengan kehadiran seramai 85 orang dewasa dan 46 kanak-kanak.  Kehadiran anak anak yang ramai kerana adanya slot program peraduan melukis dan mewarna.

Penyelaras ADUN telah mengadakan hebahan yang sangat baik dan menggantung banner-banner tambahan seminggu sebelum program diadakan. Beberapa ribu ‘handbills’ dan leaflet mengenai program ini diedarkan di semua kawasan perumahan, taman, rumah pangsa, surau dan masjid.

Pihak penganjur mendapat kerjasama yang baik daripada Muslimat PAS, danWanita Keadilan dan NGO-NGO yang lain. Penduduk kawasan DUN Dusun Tua menunggu  menunggu program ilmiah dan informatif berguna seperti ini. Lebih 90 peratus seolah olah tidak pernah tahu mengenai kewujudan OSCC dan peranannya. Jadi program ini membuka mata mereka mengenai isu yang dekat dengan wanita ini. Mereka merasa terbela dan dibela.

Pegawai Daerah Kajang dan ketua-ketua kampung telah hadir ke program ini. Majlis telah dirasmikan oleh Ahli Parlimen Hulu Langat,YB Dr Che’ Rosli b CheMat dan telah ditutup oleh YB Rodziah Ismail. Doa telah dibacakan oleh Ust Muhammad Afrodi

Wakil penduduk dari kawasan dan taman-taman yang berdekatan juga meraikan program yang julung2 kali diadakan di kawasan mereka. Penduduk mengharapkan agar program program kesedaran seperti ini  selalu diadakan di kawasan kawasan yang lebih meluas bukan hanya diperingkat  ADUN tetapi sehingga sampai ke akar umbi, peringkat kampung, taman perumahan dan majlis perbandaran.

Pengarah Program dan sekaligus menjadi moderator Forum ialah Ir Hajah Endok Sempo Tahir, manakala majlis dipengerusikan oleh Puan Shahlawati Yusof. Ceramah modul 1: “Katakan tidak kepada keganasan rumahtangga disampaikan oleh Puan Zawiah bt Mohd Amin.

Ahli Panel forum :

1. Dr. Norzilah bte Abu Zaharin  (Doktor pakar dari Jabatan Kecemasan Hospital Serdang).

2.    Pn.  Norizah bte Azamuddin (Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah Hulu Langat). 3. Inspektor Nor Amirah bte Azmi ( Ibu Pejabat Polis Daerah Kajang), 4. Puan Afzan Harrison  Zainuddin  (Peguam  dan  ahli BAR Council) yang bercakap menegnai  Literasi Undang-Undang yang melindungi  wanita & Biro Bantuan Guaman 

Kesimpulan:

Program berjalan dengan jayanya dan sambutan dari orang ramai amat menggalakkkan. Peserta memberikan maklumbalas yang positif kerana program ini menarik, berkesan  dan menimbulkan kesedaran. Program ini mencapai objektif yang ditetapkan kerana peserta mengatakan bahwa kebanyakan mereka kini telah mula memahami Fungsi OSCC, peranan kakitangan hospital di wad kecemasan dan hubungannya dengan OSCC, peranan anggota  Polis dan pegawai JKM. Kini mereka telah tahu bagaimana cara meminta pertolongan jika berlaku kes kes keganasan rumahtangga terhadap keluarga dan jiran tetangga dan juga tahu bagaimana cara menolong Mangsa keganasan rumahtangga. Kerjasama erat antara NGO dengan pusat khidmat ADUN perlu disokong dan diteruskan.  Ketua ketua kampung seharusnya diberi tangungjawab untuk menjalankan programprogram sebegini dimasa akan datang.

Laporan disediakan oleh

Ir Hjh Endok Sempo binti M Tahir

Pengarah WIRDA Selangor

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s